The Voice of the Fire Sprinkler Industry

Editor-Kenneth E. Isman, P.E. Issue# 287

This month, we have selected the following dozen questions as the “Best of
January 2014” answered by the engineering staff as part of the NFSA’s
EOD member assistance program. If you have a question (and you're a
member of the NFSA), you can send your question to eod@nfsa.org and
we'll answer it as soon as we can.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA
Engineering Department staff, generated as members of the relevant NFPA
technical committees and through our general experience in writing and
interpreting codes and standards. They have not been processed as a
formal interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing
Committee Projects and should therefore not be considered, nor relied upon,
as the official position of the NFPA or its Committees.

Question 1 - Dealing with a Frozen System

We have a building where the utilities were shut off and the fire sprinkler
system froze and was physically damaged. Are there any standardized
practices for repairing/replacing the fire sprinkler system?

Answer: No. Unfortunately, there are no specific practices to follow. Such
practices would be too difficult to write because each scenario would be
different. The amount of damage can vary with the time the system was
frozen, how much of the system was frozen, as well as where the air
pockets within the system were located. The location of trapped air in a
system significantly changes what sort of damage that there might have
been because the air space gives the expanding water somewhere to go as
it turns to ice. Each case would need to be looked at individually for the
amount of damage as well as the best solution for repair.

Each of the materials in a sprinkler system have a different level of durability
when it comes to the stresses involved in a hard freeze. Deciding to leave
any specific component in the system carries with it a level of risk, and that
risk will vary depending on how durable the component is. Ultimately, it is
the judgment of the building owner as to how much risk they are willing to
accept. Also, there is the cost to balance. At some point, it will become
more cost effective to replace, rather than repair, the system.

A hydrostatic test at the maximum working pressure of the system can be
performed to determine which of the system components was damaged to
the point where it will no longer be capable of holding the system pressure.
Whether or not the building owner is comfortable in running the hydrostatic
test at a higher pressure (like 200 psi) would depend on how old the system
was, how much visual damage was apparent, and how much risk the owner
was interested in taking.

Question 2 - Leaving Sprinklers Out of Attics with Heat
Detectors
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An engineer is telling us that the International Building Code (IBC) allows
sprinklers to be omitted from combustible attics in buildings protected by
NFPA 13 as long as a heat detector is installed in the attic. Is this correct?

Answer: No. What might be happening is that someone is reading section
903.3.1.1.1 of the IBC incorrectly. This section gives six locations where
sprinklers can be omitted from spaces in buildings that are protected in
accordance with NFPA 13. These spaces are places where the application
of water is a problem, such as rooms for the storage of chemicals that would
chemically react with water or machine rooms for occupant elevators. Since
sprinklers are being omitted from these rooms, the IBC requires the
installation of a fire detection system to make up for the fact that the room
should be sprinklered, but some safety consideration is making the sprinkler
system a problem.

There are people that read this section and then assume that they can leave
sprinklers out of any space in any building as long as they use a detection
system. But that would not be an accurate representation of what this
section allows.

Question 3 - Safety Margins for Hydraulic Calculations

Our local AHJ has a written requirements as follows, “Hydraulically
calculated fire sprinkler systems shall be designed to ensure the required
system pressure is a minimum of ten (10) psi below the available supply
pressure.” Can we meet this rule by subtracting 10 psi from the static
pressure when we plot the results from the water supply test?

Answer: No, if all you are doing is subtracting 10 psi from the static
pressure. You would need to subtract 10 psi from both the static pressure
measured during the test and the residual pressure. This new water supply
curve, which would be parallel to the test results curve and 10 psi lower,
would represent the water supply that you have available to the sprinkler
system in order to meet this AHJ's requirement. This would be the same
result as using the water supply test results without any adjustment and just
adding an additional 10 psi to the hydraulic calculations as the last step.

It should be noted that NFPA 13 requires or recommends (depending on
which edition you are using) that the water flow test results to be adjusted
down to account for daily and seasonal fluctuations, future expected use of
the water supply, and other factors. When encountering situations where a
10 psi safety margin is required by local law, it should be clarified that this is
a 10 psi margin from the original test data and not any adjusted water
supply information. To put a 10 psi margin on top of already adjusted data
would be putting a triple penalty on the sprinkler system. There are already
multiple safety margins built into the sprinkler system calculations. If
additional margins are built into the water supply data, there is no need to
add an additional 10 psi margin on top of these already included in the
calculations.

Question 4 - Sprinkler in Portion of a Bathroom

You have described a bathroom that exceeds the 55 sq ft in area, so it will
have a sprinkler. But the toilet for this bathroom is separated by a pocket
door with no lintel. Can the portion of the bathroom behind the pocket door
be unsprinklered or is another sprinkler required over the toilet?

Answer: The area over the toilet probably does not need to be
sprinklered. The definition of a bathroom (section 3.3.2 in the 2013 edition,
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similar sections in previous editions) permits a room with just a toilet to be
considered its own bathroom. As long as this room meets the definition of a
compartment (section 3.3.6 in the 2013 edition with similar sections in
previous editions) it will not require its own sprinkler (assuming that it is less
than 55 sq ft, and has walls or ceilings of non-combustible or limited
combustible construction).

The definition of a compartment allows the space to have openings to other
spaces (such as adjacent bathrooms) without lintels, as long as the opening
is 36 inches in width or less and as long as this is the only opening from the
space with the toilet. Assuming that the space with the toilet meets all of
these limitations, a sprinkler could be omitted from this space even though
there is no lintel separating it from the other part of the bathroom.

Question 5 - Dry-Pipe System with CMSA Sprinklers

We are protecting storage of a Class Ill commodity using CMSA sprinklers
in a dry-pipe sprinkler system in accordance with Table 16.2.2.1 of NFPA
13. The table specifically tells us how many sprinklers we need in the
design area for a dry-pipe sprinkler system. Do we need to also increase
this number of sprinklers by 30% in accordance with section 12.5.17?

Answer: No. Section 12.5.1 only applies to density/area designs.
Question 6 - Listed Antifreeze
Is there a listed antifreeze product yet?

Answer: No. We are aware of manufacturers that are currently seeking a
listing for their product as an antifreeze solution. Underwriters Laboratories
is working to develop a standard by which to test these fluids. We were
hoping that they would have finished by now, but they are not yet able to
say that their products are listed. We are hopeful that the situation will
change by the fall of 2014 but we cannot guarantee that.

Question 7 - CPVC Pipe for Ordinary Hazard Spaces

NFPA 13 permits CPVC pipe to be used in Ordinary Hazard spaces of
otherwise Light Hazard Occupancies when the space does not exceed 400
sq ft (section 6.3.7.8.2 in the 2013 edition, similar sections in previous
editions). Is this 400 sq ft supposed to be the cumulative size of all of the
Ordinary Hazard rooms in the building, or can CPVC pipe be used in
multiple rooms, each up to 400 sq ft in area, in the same building?

Answer: CPVC can be used in multiple rooms of Ordinary Hazard, each
one up to 400 sq ft in area, in the same building as long as the building is
“otherwise Light Hazard".

Question 8 - NFPA 13R and Elevator Shafts

In a building being protected in accordance with NFPA 13R and an elevator
shaft that will be constructed of wood studs and gypsum wallboard, are
sprinklers required in the top of the shaft or in the pit.

Answer: No. Sprinklers are not required in elevator shafts of buildings
protected in accordance with NFPA 13R as long as the elevator installation
meets the ASTM elevator code. We do admit that NFPA 13R is written
poorly on this subject, but that is the intent of the committee.

Section 6.6.6 of NFPA 13R covers this concept. It currently uses the term
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"noncombustible" to describe the elevator shaft where sprinklers can be
omitted, but there is a long history associated with this word. First, you
need to understand that the people writing the sprinkler rules were not
completely familiar with the elevator code. Many thought that the elevator
code required the use of noncombustible construction for the shaft. Second,
you also have to understand that wherever the sprinkler committee uses the
term "noncombustible" they also typically mean to include gypsum wallboard,
even though that technically falls under the category of "limited
combustible”. The problem is that the standard gets too wordy if we have to
spell out "noncombustible or limited combustible" everywhere, especially
since then you have to start spelling out whether or not you will treat fire
retardant treated wood in the same category.

The NFPA committee met back in August of 2013 and this specific subject
was on their agenda. The committee voted unanimously to change the
standard to just say that sprinklers can be omitted from elevator shafts as
long as the shaft and elevator car are installed in accordance with the
elevator code. The specific action can be viewed on the NFPA website in
the First Draft Report for NFPA 13R. The change was successfully balloted
through the committee and expresses the committee's official position on the
subject. Until the publication of the standard catches up with the change,
this could certainly be viewed as an interpretation of the committee's intent.

Question 9 - Manual Dry Standpipe with Multiple FDC’s

In a manual dry standpipe system (demand of 1250 gpm) with two fire
department connections (FDC'’s), one each end of the building, can we
perform the hydraulic calculations assuming both FDC’s are being supplied
simultaneously?

Answer: No. Section 7.7.1 of NFPA 14 requires that calculations be
provided to show that the system demand can be supplied from “each fire
department connection, which is provided in accordance with Section 7.12.”
Since the section uses the term “each”, it means that the remote one has to
work as well as the closer one, assuming that both are being installed due to
section 7.12.

Question 10 - Roof Manifolds for Standpipe Systems

In a building where there is no access from the stairwells to the roof, do all
standpipe risers need to extend to the roof?

Answer: No, only one roof outlet is required. It is not the committee’s
intent to require all standpipes go to the roof and it is not their intent to
require all portions of the roof to be within any specific distance of an outlet.
In the 2013 edition, section A.7.3.2(5) was added to say (in part), “Access to
the roof can be via a stairwell that terminates at the roof level.” By saying “a
stairwell” the committee is clarifying that only one stairwell is sufficient to
meet the designation of providing “access”. Since this is just a new annex
note to an existing section of the standard, this should be interpreted as
applying to previous editions as well. Also, in the 2013 edition, the
committee added section 7.3.2.2.1 saying that the distance requirements do
not apply to the roof unless the roof is used intended to be used as a part
of the occupancy of the building. This should also be seen as a clarification
of previous edition intent.

Question 11 - Fire Hydrants and Pressure/Flow Demands

We are being asked to design a private fire service main with fire hydrants
for a client in order for them to meet certain fire flow requirements. We
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know what flow needs to be available at the hydrant, but we don’t know
what pressure it needs to be at. What pressure should we prove we can get
to the hydrant at the flow demand?

Answer: Most codes require the fire flow demand to be available at the
hydrant at a minimum pressure of 20 psi. There is some concern that at a
pressure lower than 20 psi, a sudden change in system water usage could
pull water backwards through a fire truck and such water that is no longer
potable back into the system. There is also some concern for pipe wall
collapse at low pressure.

A third reason for keeping a minimum pressure of 20 psi in the water
coming out of a hydrant is to make sure that the friction loss through the
suction hose is accounted for so that the water gets to the pump in the fire
truck at a positive gage pressure. If the water in the hydrant was at a much
lower pressure, there is a chance that it will not get to the pump suction
flange in the fire truck at a positive gage pressure, which might cause
damage to the pump. Once the water gets to the pump, the pressure will
be increased so that it will be available for firefighting.

Question 12 - Additional Requirements from an Insurance
Company

We are reading through the engineer’s specifications on a project and we
are finding all kinds of items that are not required by NFPA 13 for the
sprinkler system. The response that we have gotten from the engineer is
that these additional requirements are from the insurance company. Since
NFPA 13 is adopted as law, not the insurance company’s requirements, do
we need to provide these additional items, or are we only required to follow
NFPA 13?

Answer: You need to provide everything requested/required in the
specifications, even if these items are not required by NFPA 13. This
becomes a matter of contract law. If you are hired as a contractor, to provide
work in accordance with contract documents, those documents include the
engineer’s specifications. Therefore, you need to follow those specifications
or you will be found in breach of contract.

There are certainly legitimate ways to amend a contract. But before going
down that road, consider the fact that the insurance company may be giving
significant discounts in their insurance in return for a “better than minimum
standard” sprinkler system. Also consider that the building owner may be
looking to perform some future function in the building that is more
hazardous than what they are doing today. Just because NFPA 13 does not
require something for the lower hazard of today, it might be necessary for
the planned future use. An owner that accounts for this planned future use
up front is saving money in the long run by addressing their future demands
during initial construction.

A third reason that the engineer’s specifications might exceed NFPA 13 is
that the engineer received some sort of code variance or equivalency based
on the additional protection. If you don't provide the additional protection,
the building may no longer comply with the intent of the code.

For all of these reasons, it is always a good idea to follow the engineer’s
specifications when they exceed the requirements of NFPA 13.

March 5-April 30 Fundamentals of Fire Sprinkler Hydraulic
Calculations-Distance Learning
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Over a course of nine weeks, basic hydraulic calculations for fire sprinkler
systems will be covered so that the participant will be able to recognize and
apply the terminology used in the fire sprinkler industry, calculate flow and
pressure demands for a sprinkler system by hand, prepare the input for a
computer program to perform hydraulic calculations, and interpret the output
from a program. The seminar will be taught live online on NFSA.tv. Lectures
will be broadcast live to facilitate real-time interaction with participants
anywhere in the world. (Recorded lectures will be available online for
review; typically within 24 hours.) Sample exercises will be presented in
class and homework will be assigned each week. Completed assignments
received by noon on Monday will be graded and returned with comments;
typically prior to the following class.

To get more info, click HERE.
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